Medicinsk eller naturlig igangsættelse af fødslen

Der findes flere forskellige måder at igangsætte en fødsel. Disse kan inddeles i to kategorier: medicinsk og naturlig igangsættelse af fødslen. I det følgende vil vi gennemgå fordele og ulemper ved begge, så du er godt klædt på, hvis du får brug for at sætte fødslen i gang. 

Hvorfor skal fødslen sættes i gang?

Der er mange forskellige grunde til, at det kan blive nødvendigt at sætte fødslen i gang. Din læge eller jordemoder vil altid kunne forklare dig, hvorfor de anbefaler, at du får igangsat fødslen. Nogle af årsagerne kan være, at man er gået over tid, at man skal føde tvillinger, at barnet er større end gennemsnittet eller at barnet ikke vokser, som det skal. Årsagen kan også relatere til moderens helbred. En igangsættelse af fødslen kan for eksempel være nødvendig, hvis du er over 40 år med en BMI på +35kg/m2, du har sukkersyge, svangerskabsforgiftning eller forhøjede levertal. Du bestemmer dog altid selv om du vil gennemføre en igangsættelse af fødslen. 

Medicinsk igangsættelse af fødslen

Til en medicinsk igangsættelse af fødslen anvendes for eksempel hormontabletter. Nogle af de almindelige bivirkninger ved dette er kvalme, opkastning, hyppige og kraftige veer og grønt fostervand. I løbet af den periode, hvor du får medicin, vil lægerne holde godt øje med barnets hjerte via CTG. Overvågningen via CTG betyder dog, at du nok ikke kan få lov til at føde i vand eller anvende et badekar til at lindre smerterne. 

Hindeløsning – naturlig igangsættelse af fødslen

Med en naturlig igangsættelse af fødslen får du mulighed for at sætte fødslen i gang på en sikker måde, der ikke medfører alvorlige bivirkninger. En naturlig igangsættelse af fødslen kaldes også hindeløsning. Hindeløsning foregår ved at livmoderhalsen masseres indvendigt, så fosterhinderne løsnes fra livmodervæggen. Nogle kvinder får meget kraftige plukkeveer ved at få en hindeløsning. Ofte vil du dog skulle kombinere hindeløsning med andre metoder for at igangsætte fødslen. Derfor er det vigtigt, at du snakker med din jordemoder om dine muligheder. Hos Privat Jordemoder Stine Roswall kan du blandt andet få hindeløsning samt en grundig igangsættelses samtale, som kan hjælpe dig med at beslutte, om du vil gennemføre igangsættelsen.